Forteto della Luja

Er zijn zo van die magische plekken… Piemonte is sowieso rijkelijk bedeeld met postkaartlandschappen, maar een bezoek aan Forteto della Luja in Loazzolo slaat werkelijk alles. In het hartje van de Langhe, bovenaan een heuveltop lijkt het wel of de aarde de hemel raakt. Daar speelt niet alleen de ligging een rol in, maar ook de rust, het lieflijke landschap en last but not least, de familie Scaglione en de medewerkers ; wat een fijne, energieke mensen die de liefde voor deze plek niet onder stoelen of banken kunnen steken.

Gianluca Scaglione, leidt momenteel dit eeuwenoude familiedomein. Trouwens, alles straalt hier authenticiteit uit: de mensen, de kelders (in een eeuwenoud gebouw waar elk hoekje wordt benut) en de manier van wijnmaken. Door de unieke ligging is er ook een bijzondere flora. Enkele jaren geleden kreeg dit domein ook een predikaat van WWF, voor hun inzet voor de natuur. Een bekroning na een jarenlange inzet om de omgeving rondom hen onaangeroerd te laten.

Tussen de wijngaarden groeit trouwens de zeldzame zwarte orchidee. Authentiek werken gaat hier ver, zelfs in de wijngaard wordt het paard ingezet. Biologisch werken is hier geen commerciële overweging, maar een oprechte levensstijl.