Ca' del Baio

Een wijnmakerij, een familie
Al vier generaties lang is Ca’ del Baio een familieaangelegenheid, zoals de traditie in de Langhe. Gekoesterd en doorgegeven van vader op zoon, zijn de wijngaarden rond de boerderij van de familie Grasso in de loop van de tijd uitgebreid door huwelijken en overnames.

Tegenwoordig zijn het Giulio en Luciana die samen met hun dochters Paola, Valentina en Federica alle verschillende aspecten van het bedrijf met passie en expertise behandelen, van de teelt en vinificatie van de druiven tot gastvrijheid en wijnverkoop.

Voor de familie Grasso zijn eenvoud, een gevoel van opoffering en de diepe gehechtheid aan hun land, voorwaarden om kwaliteitswijnen te garanderen.

Tegenwoordig omvat het landgoed Ca' del Baio 28 hectare wijngaarden in de dorpen Barbaresco en Treiso, die beide in het wijnbouwgebied van Barbaresco liggen.

Hun wijnen worden allemaal op het landgoed verbouwd en worden gemaakt van een reeks zeer gewaardeerde variëteiten, sommige typisch voor het gebied, terwijl andere meer internationaal zijn: de witte wijnen zijn Moscato, Chardonnay en Riesling, en de rode wijnen Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. 

De meest prestigieuze Nebbiolo wijnstokken leveren hub Barbaresco wijnen. Ze zijn tussen de 25 en 40 jaar oud en ze worden gebruikt voor het maken van de crus van het landgoed van Asili en Pora (gemeente Barbaresco) en Vallegrande en Marcarini (Treiso).

In de loop der jaren heeft Ca' del Baio een prominente positie verworven in de wereld van Barbaresco, een van de meest gewaardeerde en spraakmakende Italiaanse rode wijnen, concurrerend op internationale markten in Europa en de rest van de wereld.

Dit wijndomein heb ik leren kennen via de familie Deltetto. Carlo Deltetto is gehuwd met Paola. Na de hartelijke ontvangst door de hele familie en het proeven van hun wijnen was ik totaal verkocht. Geen twijfel mogelijk, deze wijnen moeten jullie geproefd hebben !