De zoektocht naar mijn grote passie

Ben ik nu echt gelukkig ?

Heb je jezelf deze vraag ook al eens gesteld ? Durf je echt op ontdekkingsreis te gaan bij jezelf om het antwoord op deze vraag te kennen. Op het moment dat ik in mijn spiegel durfde te kijken vond ik mijn antwoord in mijn passie voor wijnontdekkingen. Dit is mijn rode (wijn)draad …

Als ik terugblik op mijn leven, dan staan er een aantal dingen centraal : mijn eigenzinnig karakter en het feit dat ik niet met de kudde meeloop. Vrijheid, passie en respect voor mens, dier en natuur zijn mijn grote drijfveren. Elke dag is anders en schept nieuwe mogelijkheden. Vanuit mijn filosofie dat ik NU leef, haal ik alles uit de kast om maximaal mooie herinneringen te maken.
Hoe wijn mij diep gelukkig maakt

Het beloofde een mooie dag te worden, ergens in juni een vijftiental jaren geleden. Ik was een vaste helper bij de wijnproeverijen van Pasqualinno. Rob had zo’n mooi aanbod aan wijnen uit toen nog vrij onbekende landen en streken en zijn passie en visie over wijn is ongezien.

Het was vroeg in de ochtend, toen ik in mijn auto stapte op weg naar de wijnproeverij in het Orshof in Neerglabbeek. Ik mijmerde onderweg al over hoe fijn het is om mensen te laten proeven van onbekende wijnen en samen hierover van gedachten te wisselen.

De zon kwam al voorzichtig piepen, maar de dauw had nog de bovenhand. De vroege ochtend is zo’n heerlijk moment van de dag : iedereen lijkt nog te slapen, het is rustig : je hoort de vogels vrolijk fluiten en een enkele haan in de verte kraaien. De geuren van het bos, de vochtige aarde, het natte gras ontnemen mij de adem… en ik voel mij zó diep gelukkig !

Rob en zijn vrouw Lisette begroetten mij hartelijk. Deze mensen heb ik in mijn hart gesloten. Rob is werkelijk mijn grote voorbeeld in de wondere wereld van de wijnen. Het Orshof is dé perfecte locatie voor een wijnproeverij. In openlucht, in de Engelse tuinen worden de gasten er ontvangen met een brede glimlach. Ik was zo vereerd dat ik de wijnen van Enjingi mocht voorstellen aan het grote publiek.

Deze wijnen zijn mijn eerste liefde. Een grote mijnheer is hij  : Ivan Enjingi; een eigenzinnige wijnmaker en pioneer van de biologische wijn in Kroatië. Rob nodigde steeds een aantal wijnmakers uit en deze keer was ook Ivan Enjingi aanwezig. Met twinkelende oogjes keek hij naar mij, ik had het nog niet door maar toen ik opkeek was ik zo verrast en de tranen kwamen…  we keken elkaar diep en lang aan. Deze man heeft mijn grootste respect ! Een bezoek aan zijn wijngaarden staat op nr.1 van mijn bucket list.

De eerste ervaring met zijn Venje is een beklijvende herinnering : een witte complexe wijn gemaakt van Grasevina, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Gewürztraminer. Bovendien apart gevinifieerd en opgevoed in nieuwe Slavonische eikenhouten vaten vooraleer over te gaan tot het blenden. Iedere wijn geeft zijn eigen karakter weer en draagt bij tot de complexiteit van de wijn. Het is een levende wijn welke voortdurend verandert in het glas. Een eerste aanzet geeft een bouquet van rijp fruit zoals appel en peer. Even later bedwelmen jou de geuren van zoete vanille en kruiden en tenslotte ervaar je honing en toetsen van bloemen, rozen en eikenhout in de neus.

Elke keer opnieuw, wanneer ik een glas Venje drink denk ik terug aan deze ontmoeting. Ik wil jou in het post Corona tijdperk meenemen in deze authentieke wijnbeleving ergens op een plekje in de natuur.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd