fbpx

I miei artisti Piemontesi

In mijn keuze van wijnmakers, heb ik mijn hart gevolgd. Passie, authenticiteit, kwaliteit, innovatie, en een klik met de mensen maakt dat ik vandaag samenwerk met de volgende wijnmakers uit Piemonte

Elke avond vertelde Ernesto Saffirio zijn kleine Josetta het verhaal van de kabouter die hij als kind zag op de binnenplaats van de boerderij. De kabouter zat op een kar getrokken door muizen.

Josetta, auteur van de originele labelontwerpen, heeft deze verhalen levend gehouden voor haar kinderen Sara en Alessio. Ze besloot om hun wijnen te wijden aan deze wezentjes die volgens de verhalen de boeren in de velden hielpen. In ruil voor de zorg voor de dieren en de wijnkelder zetten de bewoners kleine slokjes wijn klaar op het stoepje.

De originaliteit en schoonheid van deze ontwerpen maakten de illustraties van Josetta Saffirio wereldwijd beroemd. De kabouter vertegenwoordigt voor Josetta het duurzaam en biologisch produceren van wijn. Al twee eeuwen cultiveren ze de wijngaarden en laten het gebied zijn eigen verhaal vertellen via hun wijnen.

“Boer zijn betekent de grote verantwoordelijkheid dragen van het land dat we hebben geërfd en dat we aan onze kinderen zullen overlaten ” ~ Sara Vezza ~

Het officiële biologische keurmerk heeft het wijnhuis in 2017 mogen ontvangen.


Deltetto is een wijnhuis in de Roero dat al zo’n 60 jaar kwaliteitswijnen produceert. Vooral bekend van de klassieke wijnen uit de streek, de witte Roero Arneis en Favorita en de rode Nebbiolo’s en Barbera’s.

In 1953 nam grootvader Carlo Deltetto het landbouwbedrijf van zijn ouders over en legde hij zich toe op het produceren van wijn.  In 1977 studeerde zijn zoon Antonio af als oenoloog en kwam hij bij zijn vader werken.  Ondertussen is het een nieuwe generatie(de zoon en dochters van Antonio) die het domein runt en verder uitbouwt.  Ze produceren de typische wijnen uit de regio nl. Nebbiolo, Barbera en Arneis, maar de laatste jaren krijgen ze ook steeds meer erkenning voor hun Metodo Classico schuimwijnen gemaakt van Pinot Nero & Chardonnay.

Sinds 2017 hebben hun wijnen het label van organische productie en in 2018 is dit wijnhuis genomineerd voor hun commitment voor de natuur.

Er zijn zo van die magische plekken… Piëmonte is sowieso rijkelijk bedeeld met postkaartlandschappen, maar een bezoek aan Loazzolo slaat werkelijk alles. In het hartje van de Langhe, bovenaan een heuveltop lijkt het wel of de aarde de hemel raakt. Daar speelt niet alleen de ligging een rol in, maar ook de rust, het lieflijke landschap en last but not least, de familie Scaglione en de medewerkers ; wat een fijne, energieke mensen die de liefde voor deze plek niet onder stoelen of banken kunnen steken. 

Gianluca Scaglione, leidt momenteel dit eeuwenoude familiedomein. Trouwens, alles straalt hier authenticiteit uit: de mensen, de kelders (in een eeuwenoud gebouw waar elk hoekje wordt benut) en de manier van wijnmaken. Door de unieke ligging is er ook een bijzondere flora. Enkele jaren geleden kreeg dit domein ook een predikaat van WWF, voor hun inzet voor de natuur. Een bekroning na een jarenlange inzet om de omgeving rondom hen onaangeroerd te laten. 

Tussen de wijngaarden groeit trouwens de zeldzame zwarte orchidee. Authentiek werken gaat hier ver, zelfs in de wijngaard wordt het paard ingezet. Biologisch werken is hier geen commerciële overweging, maar een oprechte levensstijl.