Cieck

Cieck is gevestigd in San Giorgio Canavese, Piemonte, tussen de steden Turijn en Ivrea, waar de familie13 hectare wijngaarden bewerkt. Hun druiven zijn bijna allemaal Erbaluce, een oud wit druivenras dat oorspronkelijk uit het Canavese district komt. De rest zijn ook inheemse variëteiten: Nebbiolo, Barbera, Neretto en Freisa. Wat dit gebied bijzonder maakt is het gebruik van het "pergola" wijnstokopleidingssysteem, dat grote luifels in de wijngaard creëert. Met dit systeem moet men omhoog reiken om de druiven te oogsten. Het domein werd opgericht in 1985, op enkele kilometers van San Giorgio, in Aglié. Aanvankelijk was het gewoon voor de lol. De bedoeling was om een kleine producent van mousserende wijn te worden. Remo, een typemachine ontwerper voor Olivetti en zoon van boeren, reisde naar Frankrijk om te leren hoe mousserende wijn te maken. In 1985 richtte hij het domein op met slechts een paar hectare wijngaard en vinificeerde zijn eerste oogst: iets meer dan 2.500 flessen Erbaluce Metodo Classico. Deze werd in 1987 te koop aangeboden. Dit was het debuut van het landgoed Cieck, genoemd naar de oude boerderij in Aglié waar het allemaal begon. Sindsdien zijn we verhuisd naar de plaats Castagnola, in San Giorgio Canavese.

Ze zijn met z'n drieën: Domenico Caretto is de landbouwkundige : hij zorgt voor de wijngaarden en de kelder. Lia Falconieri doet de administratie, de commerciële kant en de communicatie. Remo Falconieri, de oprichter van het landgoed, "de Archimedes van de bubbels" zoals gedoopt door Carlin Petrini. Op 80-jarige leeftijd is hij de eerste die elke ochtend om 8 uur in de kelder is.